Víza Japonsko

Potřebujete víza do Japonska?

Občané České a Slovenské republiky do Japonska díky bezvízovému styku víza nepotřebují. Délka Vašeho pobytu však nesmí přesáhnout dobu 90 dnů.

Zkontrolujte platnost pasu!

Před odletem je třeba řádně zkontrolovat cestovní doklady. Pas musí být platný ještě nejméně 2 měsíce po návratu do České republiky.

Přílet do Japonska - víza na letišti

Víza Japonsko

Každá cesta do neznáma v nás vyvolává obavy. Štěstí ovšem přeje připraveným, a proto jsme pro Vás připravili ty nejdůležitější informace a tipy, které je dobré znát před cestou do Japonska.

Kde si vyřídit turistické vízum do Japonska?

Občané České a Slovenské republiky mířící do Japonska na dovolenou žádná víza nepotřebují, jejich pobyt však nesmí přesáhnout 90 dnů. Pro vstup do země je třeba mít platný cestovní pas, který bude platný ještě nejméně 2 měsíce po návratu zpět do České republiky. Plánujete-li v Japonsku pobývat déle než 90 dní v kuse, musíte si na Japonském velvyslanectví v Praze vyřídit dlouhodobé vízum.

Co mě čeká po příletu do Japonska?

V letadle nebo po příletu na letiště obdržíte imigrační dotazník. Ten vyplníte a předáte imigračnímu úředníkovi, který jednu část přicvakne do Vašeho cestovního pasu a druhou část uschová. Při vstupní kontrole Vám budou také odebrány otisky prstů a bude pořízena Vaše digitální fotografie. Během vstupního procesu příslušní úředníci mohou položit několik otázek týkajících se například místa Vašeho pobytu, účelu cesty či financí. Mějte proto u sebe po ruce adresu hotelu/ubytování (alespoň jednu), kde budete pobývat a ujistěte se, že s sebou máte dostatek finančních prostředků v hotovosti (JPN, USD nebo EUR).

Celní omezení a předpisy

Celní kontrola

Do Japonska je zakázáno dovážet ilegální měkké a tvrdé drogy, pornografie, zbraně a střelivo. Zákaz platí také pro dovoz masných výrobků a ovoce a zeleniny. Turistům v případě porušení zákazu hrozí, že při náhodné kontrole zavazadel přijdou o své zásoby jídla.

NÁŠ TIP Dovoz zvířectva do Japonska podléhá mimořádně přísné a časově náročné kontrolní proceduře, a proto není při krátkodobých pobytech doporučován. Bližší informace, včetně náležitých formulářů, naleznete na webových stránkách japonského velvyslanectví.

Bezcelně lze do Japonska dovážet následující věci:

  • Předměty osobní potřeby do hodnoty 200 000 jenů.
  • Tabákové výrobky v počtu 400 ks cigaret, 100 ks doutníků nebo 500 g tabáku. Využíváte-li ke kouření zařízení na zahřívaný tabák, při vstupu do země u sebe můžete mít 400 ks IQOS, 400 ks glo a 100 kapslí Ploom TECH.
  • 3 láhve alkoholických nápojů (každá o obsahu max. 0,76 l) a 56 ml parfému.
  • Finanční hotovost do výše 1 milion jenů.

Z Japonska je přísně zakázáno vyvážet následující věci:

  • Předměty z kategorie kulturních národních památek (například samurajské meče).
  • Starožitnosti.
  • Vojenský materiál, zbraně a střelivo 
  • Narkotika, omamné a psychotropní látky.
  • Pornografii.
  • Jiné druhy zboží dle zvláštních předpisů.

Bližší informace lze získat v anglickém jazyce na webové stránce Celního a tarifního úřadu Japonska - Japan Customs.

Od 1. října 2021 budou současné normy povoleného množství dovážených tabákových výrobků sníženy na polovinu.

Co je potřeba k získání dlouhodobého víza do Japonska?

Dlouhodobé vízum se týká občanů ČR, kteří do Japonska jedou za prací či se zde chtějí trvale usadit. Vyřízení žádosti obvykle přibližně 5 pracovních dní, může se protáhnout i na několik měsíců. S žádostí se pojí také poplatek zhruba 3 000 jenů. K získání dlouhodobého víza je třeba předložit následující dokumenty:

  • vyplněný formulář žádosti o vízum (k dispozici na Velvyslanectví Japonska v ČR v Praze)
  • platný cestovní pas ČR
  • 1 fotografii pasového formátu (ne starší než 6 měsíců)
  • Certifikát o způsobilosti (Certificate of eligibility), zvací a garanční dopis od japonského zaměstnavatele a další dokumenty potvrzující, že máte v Japonsku zajištěné ubytování atd.

Kompletní seznam potřebných dokumentů naleznete ZDE.

 

Do Japonska na working holiday?

Od 1. listopadu 2018 platí mezi ČR a Japonskem vzájemná dohoda o programu pracovní dovolené.

Každoročně si o “working holiday vízum” může zažádat 400 osob.

Hlavní náplní pobytu musí být cestování, pracovní složka pobytu má sloužit pouze jako přivýdělek k pokrytí cestovních výloh v Japonsku.

Doba pobytu nesmí přesáhnout 1 rok.

Jak podat žádost?

Žadatel o vízum se musí dostavit osobně na Velvyslanectví Japonska v ČR, kde předloží následující dokumenty:

  • platný cestovní pas ČR
  • vyplněnou žádost o vízum (v japonském či anglickém jazyce)
  • 1 fotografii pasového formátu se světlým pozadím, ne starší než 6 měsíců)
  • životopis (v japonském či anglickém jazyce)
  • plán aktivit na dobu pobytu v japonsku (v japonském či anglickém jazyce)
  • průvodní dopis zdůvodňující podání žádosti (volnou formou v japonském či anglickém jazyce)
  • potvrzení o zdravotním stavu
  • zpáteční letenka (popřípadě potvrzení o finančních prostředcích k jejímu zakoupení)
  • potvrzení o dostatku financí k pokrytí počátečních výdajů v Japonsku (alespoň 45 tisíc Kč)

Doba vyřízení žádosti činí přibližně 1 týden a o výsledku bude žadatel informován telefonicky či emailem.

Kontakt na Japonskou ambasádu v Praze

Velvyslanectví Japonska v ČR

Maltézské náměstí 6, 118 01, Praha 1

Tel.: +420 257 533 546 (ústředna)

email: ryoji@ph.mofa.go.jp (konzulární a vízové oddělení)

Otevírací doba: po~pá 8:30–12:30, 13:30–17:15

Seznam dnů, kdy má Japonská ambasáda v Praze zavřeno, naleznete ZDE.