Jídlo v Japonsku

Nejlepší kuchyně v Asii

Vybrat si můžete z množství pokrmů charakteristických vysokou kvalitou, absolutní čerstvostí a elegantní úpravou.

Suši a jiné speciality

Převážnou část jídelníčku tvoří ryby a mořské plody, z masa pak vítězí unikátní hovězí wagjú.

Velký průvodce japonskou kuchyní

Japonská kuchyně

Japonské nudle

Japonská kuchyně je po právu považována za jednu z nejlepších na světě. Tradiční japonské pokrmy jsou charakterizovány vysokou kvalitou použitých surovin, absolutní čerstvostí a elegantní úpravou s citem pro detail. Každý, kdo měl někdy příležitost ochutnat místní speciality, Vám řekne, že stravování v Japonsku není pouze jedinečným chuťovým zážitkem, ale i pastvou pro oči.

Kde se najíst

Japonské restaurace

V Japonsku je velké množství restaurací (jen v samotném Tokiu je jich na 80 tisíc!) a nabídka jídel je rozmanitá. Co však má valná většina restauračních zařízení společné, je použití obrázkových jídelních lístků, vystavování realistických replik pokrmů před vchodem a používání automatů a tabletů k vytvoření objednávky. Pojďme si tedy představit základní typy restaurací, na které můžete v Japonsku narazit.

Gjóza jsou restaurace zaměřené na různé druhy plněných knedlíčků, ať vařených či smažených. 

V restauracích jakiniku si budete grilovat různé druhy masa nakrájené na plátky přímo na svém stole.

Podobně řešené jsou i restaurace šabu šabu, kde si vybrané ingredience namáčíte v kotlíku s vodou na plynovém ohřívači.

Tradiční kaiten suši přináší jedinečný zážitek ze suši, které na rotujícím páse přijíždí z kuchyně přímo až ke stolům zákazníků. Jídla jsou servírována na malých talířcích různých barev, které symbolizují cenovou kategorii daného pokrmu.

Nejpestřejší nabídku pokrmů najdete v restauracích izakaja, které disponují vším od suši a sašimi až po hranolky a smažené kuřecí kousky.

Chcete-li vyzkoušet opravdový luxus, zajděte si do restaurace typu rjótei - v oddělených místnostech s posezením na tatami v klasickém japonském stylu budete ochutnávat nejčerstvější lahůdky typu sašimi nebo vynikající hovězí wagjú.

NÁŠ TIP Cenově dostupné a chutné jídlo naleznete například v řetězci izakaja restaurací Watami. Objednávky zde vyřizujete prostřednictvím tabletu s obrázkovým menu, takže návštěvu restaurací Watami doporučujeme i turistům, kteří neovládají japonštinu.

Jak si objednám?

Japonské suši

Objednávka jídla v cizí zemi může být značně stresující, zvláště pokud neovládáte jazyk dané země. O to větší výzvou pro Vás může být návštěva Japonska, zvláště když vezmeme v úvahu skutečnost, že Japonci neumí moc dobře anglicky. Nepropadávejte však panice, připravili jsme si pro Vás přehledný návod, jak si v objednat v japonské restauraci.

Při vstupu do restaurace Vás přivítá zvolání „irašaimase“, což je tradiční japonský pozdrav používaný obsluhou v obchodech, restauracích apod.

Následuje otázka „nan mei sama desu ka?“, kterou se Vás obsluha ptá na počet hostů. Jako odpověď bude ve většině případů stačit ukázat počet na prstech ruky nebo anglická číslovka.

Obsluha Vás následně dovede ke stolu, usadí a přinese menu. Pokud dostanete menu v japonštině, můžete zkusit požádat o anglické menu větou „eigo no menu wa arimasu ka?“. Většina restaurací je v dnešní době na zahraniční zákazníky již připravena.

Jakmile si vyberete jídlo, obsluhu přivoláte pomocí „sumimasen“. Hlasité zvolání je v tomto případě běžné a zcela v souladu s japonskou etiketou.

Většina jídelních lístků v Japonsku obsahuje obrázky jídel, proto je samotná objednávka poměrně jednoduchá. Ukažte na obrázek jídla Vámi vybraného jídla (či přečtěte jeho název z anglického menu) a řekněte „kore o kudasai“, což znamená v překladu „chtěl bych tohle, prosím“.

Až budete chtít platit, přivolejte si opět obsluhu zvoláním „sumimasen“ a následně proneste „okaikei o onegai šimasu“, v překladu „účet, prosím“.

NÁŠ TIP: Cenově dostupné a chutné jídlo ve Watami restauracích

Japonské jídlo

Řetězec izakaja restaurací Watami nabízí neuvěřitelně širokou nabídku jídel za skvělé ceny v příjemném prostředí. Jídlo si tu objednáte prostřednictvím tabletu s obrázkovým menu, který máte přímo na stole.

Stolovací etiketa

Prostřeno po Japonsku

Pokud budete jíst v tradiční restauraci, kde mají tatami, budete požádáni o sundání obuvi.

Žádná tradiční japonská restaurace Vám nenabídne příbor, proto je naučit se jíst hůlkami.

Co se týče používání hůlek, nezapichujte je do rýže ani jimi nenapichujte suši – obojí je považováno za vrchol neslušného chování.

Suši můžete jíst i rukama – v Japonsku je to znak gurmánství.

Jídlo si mezi sebou rozhodně nepředávejte z hůlek do hůlek, evokuje to totiž jeden z buddhistických pohřebních rituálů.

Účet v restauraci se většinou platí při odchodu u pokladny, a pokud je vás více, většinou se účet platí dohromady a nerozpočítává.

V Japonsku se nedává spropitné, Japonci by se cítili spropitným uraženi.

Jídlo na ulici - rychle a levně

Japonské sushi

Rychlé občerstvení v pouličních stáncích/bistrech je cenově velice příznivé, chutné a plně dostačující k zahnání hladu. Menší jídlo do ruky nebo plnohodnotný pokrm v podobě větší misky nudlí pořídíte v cenové relaci přibližně 300 až 800 jenů. A co, že si to vlastně můžete ve stáncích rychlého občerstvení dát?

Nejčastěji prodávaná pouliční jídla v Japonsku

Pouliční jídlo

jaki imo - sladké brambory připravované na ohni

crepes - palačinky různých druhů a chutí

nikuman - knedlíky plněné vepřovým masem

ikajaki - grilovaná sépie napíchnutá na špejli

tomorokoši - grilovaná kukuřice na špejli

taijaki - koláč ve tvaru ryby plněný pudinkem nebo sýrem

takojaki - palačinkové koule plněné chobotnicí, přelité majonézou se zázvorem a rybími pilinami

šijojaki - pečená ryba (často makrela) na tyči, slanější než sůl

jakitori - grilované marinované kuřecí kousky na špejli

okonomijaki - japonské slané palačinky plněné vším možným

NÁŠ TIP Pokud máte hlad a v okolí zrovna není žádná restaurace, která by Vás přesvědčila k návštěvě, zkuste štěstí v některém z obchodů typu 7-Eleven, Lawson či Family Mart. Tyto samoobsluhy prodávají populární jídla v obědové krabičce zvaná bentó. Obsluha u kasy Vám ráda jídlo ohřeje a přibalí i nezbytný příbor a vlhčený ubrousek. Bentó si můžete sníst klidně v prodejně, kde se většinou nachází k tomu uzpůsobený jídelní koutek.

Co byste měli v Japonsku ochutnat?

Japonské jídlo

Japonská kuchyně je velmi rozmanitá a nabízí nespočet kulinářských zážitků. Vytvořit seznam jídel, který byste si neměli během Vašeho pobytu ujít, je takřka nemožné. Přesto existuje pár typických jídel, jež by na Vašem pomyslném seznamu neměla zaručeně chybět.

Sašimi - filety syrových ryb servírovaných bez rýže. Maso je velice jemné, zcela bez zápachu a nádherně naservírované. Spolu se sójovou omáčkou a wasabi má dokonalou chut’.

Suši zná jistě každý - syrové kousky ryb či jiné ingredience v kombinaci s rýží a ochucené octem. Rolka rýže a masa obalená mořskou řasou je maki, rýže s kouskem ryby navrchu se nazývá nigiri. V Japonsku je suši považováno za rychlé občerstvení. Jeho kvalita je oproti našim končinám o dost vyšší a cena nižší.

Tempura - původně portugalská variace smažení v trojobalu. V jemném těstíčku se nejčastěji obalují krevety a další mořské plody, smažení však neunikne ani zelenina. U tempury se nemusíte obávat nasáklosti olejem, jídlo je křupavé a lehce stravitelné.

Jakitori - kuřecí maso s kůží grilované na jehle a ochucené nasládlou omáčkou, často s kořením šidžimi a paprikou sanšó. Vynikající rychlý pokrm bývá k dostání i ve stáncích na ulici, kde chutná nejlépe!

Gjóza - knedlíčky na čínský způsob plněné mletým masem, zelím a cibulkou. Buď se vaří v páře, nebo se smaží na oleji.

Japonské čaje – senča (typický zelený čaj), genmaiča (zelený čaj s praženou rýží), mugiča (ječmený čaj), mačča (práškový čaj trpké chutě používaný během čajových obřadů a k cukrovinkám).

Rámen – vydatná nudlová polévka doplněná masem, zeleninou, řasami či vejcem natvrdo. Každé město v Japonsku je proslulé svým vlastním rámenem a recept na vývar bývá pečlivě střeženým tajemstvím každé restaurace.

Japonské alkoholické nápoje – piva značky Asahi, Sapporo, Kirin či Yebisu. Samozřejmostí je také tradiční saké, které je vyráběno z rýže (obsah alkoholu 18-25 %) a pálenka šóčú vyráběná ze sladkých brambor, ječmene či rýže (obsah alkoholu 25- 45 %).

NÁŠ TIP V Japonsku je suši považováno za rychlé občerstvení a jeho kvalita je oproti suši servírovanému v České republice o dost vyšší. Naopak ceny jsou v Japonsku příznivé, a proto určitě doporučujeme tento typický japonský pokrm během Vašeho pobytu vyzkoušet.

Zvláštnosti Japonské kuchyně

Japonská ryba Fugu

Ačkoliv je japonská kuchyně prvotřídní, najde se i zde pár pokrmů, o jejichž poživatelnosti mnozí zahraniční cestovatelé mnohdy pochybují. Říká se však, že v životě by se všechno mělo vyzkoušet alespoň jednou a kdo ví, třeba se některé z níže uvedených jídel stane Vaším oblíbeným!

Uni - mořský ježek servírovaný za syrova jako sašimi se sojovou omáčkou a wasabi. Mezi Japonci vyhledávaná pochoutka, která je k dostání ve většině restaurací.

Širako - pohlavní sekret ryb (většinou treska, mořský ďas, fugu) patří mezi opravdové delikatesy. Podávané jako sašimi s ponzu omáčkou, občas také k dostání vařené či smažené s rýží. Širako určitě objevíte na jídelních lístcích v pobřežních oblastech ostrovů Honšú a Kjúšú.

Nankocu - smažené kuřecí chrupavky obalené ve strouhance a podávané s kouskem citronu. Jedná se o typický barový pokrm vhodný k pivu jako alternativa bramborových lupínků.

Nattó – silně zapáchající jídlo vyrobené z fermentovaných sojových bobů. Před konzumací se do směsi přimíchá syrové vejce a jarní cibulka. Nejčastěji se podává jako snídaně nebo svačina spolu s rýží. Nattó můžete zakoupit jako polotovar v obchodě, nebo jej najdete na jídelním lístku v restauraci.

Basaši - plátky koňského masa podávané za syrova jako sašimi se sójovou omáčkou, česnekem a zázvorem. Populární především na ostrově Kjúšú v prefektuře Kumamoto.

Inago no cukudani - sarančata povařená v sójové omáčce s cukrem. Původ této pochoutky můžeme nalézt v horských prefekturách Nagano a Fukušima, kde patří k stálicím na pultech stánků pouličního občerstvení.

Fugu sašimi - syrové maso ryby fugu nakrájené na velice tenké plátky, podávané s ponzu omáčkou.

 

NÁŠ TIP Fugu je ve světě známa jako ryba zabiják. Ve svých orgánech totiž produkuje velmi silný neurotoxin, který je přibližně 1200 krát silnější než kyanid. V Japonsku je její pojídání ovšem běžnou záležitostí. Kuchaři specializující se na přípravu této pochoutky prochází dvouletým výcvikem. Od roku 2000 zemřelo v Japonsku po požití této ryby podle statistik 23 lidí. Většina z nich však byli rybáři, kteří připravovali pokrm doma bez náležitých znalostí a zkušeností.

Historie speciality basaši sahá do roku 1877, kdy se vyhladovělí samurajové rozhodli sníst své koně při obléhání hradu Kumamoto. Záhy se rozšířila po celém Japonsku. Velice populární je na ostrově Kjúšú ve specializovaných restauracích.