Kde se najíst

Kde se najíst

Japonské restaurace

V Japonsku je velké množství restaurací (jen v samotném Tokiu je jich na 80 tisíc!) a nabídka jídel je rozmanitá. Co však má valná většina restauračních zařízení společné, je použití obrázkových jídelních lístků, vystavování realistických replik pokrmů před vchodem a používání automatů a tabletů k vytvoření objednávky. Pojďme si tedy představit základní typy restaurací, na které můžete v Japonsku narazit.

Gjóza jsou restaurace zaměřené na různé druhy plněných knedlíčků, ať vařených či smažených. 

V restauracích jakiniku si budete grilovat různé druhy masa nakrájené na plátky přímo na svém stole.

Podobně řešené jsou i restaurace šabu šabu, kde si vybrané ingredience namáčíte v kotlíku s vodou na plynovém ohřívači.

Tradiční kaiten suši přináší jedinečný zážitek ze suši, které na rotujícím páse přijíždí z kuchyně přímo až ke stolům zákazníků. Jídla jsou servírována na malých talířcích různých barev, které symbolizují cenovou kategorii daného pokrmu.

Nejpestřejší nabídku pokrmů najdete v restauracích izakaja, které disponují vším od suši a sašimi až po hranolky a smažené kuřecí kousky.

Chcete-li vyzkoušet opravdový luxus, zajděte si do restaurace typu rjótei - v oddělených místnostech s posezením na tatami v klasickém japonském stylu budete ochutnávat nejčerstvější lahůdky typu sašimi nebo vynikající hovězí wagjú.

NÁŠ TIP Cenově dostupné a chutné jídlo naleznete například v řetězci izakaja restaurací Watami. Objednávky zde vyřizujete prostřednictvím tabletu s obrázkovým menu, takže návštěvu restaurací Watami doporučujeme i turistům, kteří neovládají japonštinu.