Co byste měli v Japonsku ochutnat?

Co byste měli v Japonsku ochutnat?

Japonské jídlo

Japonská kuchyně je velmi rozmanitá a nabízí nespočet kulinářských zážitků. Vytvořit seznam jídel, který byste si neměli během Vašeho pobytu ujít, je takřka nemožné. Přesto existuje pár typických jídel, jež by na Vašem pomyslném seznamu neměla zaručeně chybět.

Sašimi - filety syrových ryb servírovaných bez rýže. Maso je velice jemné, zcela bez zápachu a nádherně naservírované. Spolu se sójovou omáčkou a wasabi má dokonalou chut’.

Suši zná jistě každý - syrové kousky ryb či jiné ingredience v kombinaci s rýží a ochucené octem. Rolka rýže a masa obalená mořskou řasou je maki, rýže s kouskem ryby navrchu se nazývá nigiri. V Japonsku je suši považováno za rychlé občerstvení. Jeho kvalita je oproti našim končinám o dost vyšší a cena nižší.

Tempura - původně portugalská variace smažení v trojobalu. V jemném těstíčku se nejčastěji obalují krevety a další mořské plody, smažení však neunikne ani zelenina. U tempury se nemusíte obávat nasáklosti olejem, jídlo je křupavé a lehce stravitelné.

Jakitori - kuřecí maso s kůží grilované na jehle a ochucené nasládlou omáčkou, často s kořením šidžimi a paprikou sanšó. Vynikající rychlý pokrm bývá k dostání i ve stáncích na ulici, kde chutná nejlépe!

Gjóza - knedlíčky na čínský způsob plněné mletým masem, zelím a cibulkou. Buď se vaří v páře, nebo se smaží na oleji.

Japonské čaje – senča (typický zelený čaj), genmaiča (zelený čaj s praženou rýží), mugiča (ječmený čaj), mačča (práškový čaj trpké chutě používaný během čajových obřadů a k cukrovinkám).

Rámen – vydatná nudlová polévka doplněná masem, zeleninou, řasami či vejcem natvrdo. Každé město v Japonsku je proslulé svým vlastním rámenem a recept na vývar bývá pečlivě střeženým tajemstvím každé restaurace.

Japonské alkoholické nápoje – piva značky Asahi, Sapporo, Kirin či Yebisu. Samozřejmostí je také tradiční saké, které je vyráběno z rýže (obsah alkoholu 18-25 %) a pálenka šóčú vyráběná ze sladkých brambor, ječmene či rýže (obsah alkoholu 25- 45 %).

NÁŠ TIP V Japonsku je suši považováno za rychlé občerstvení a jeho kvalita je oproti suši servírovanému v České republice o dost vyšší. Naopak ceny jsou v Japonsku příznivé, a proto určitě doporučujeme tento typický japonský pokrm během Vašeho pobytu vyzkoušet.