Zvláštnosti Japonské kuchyně

Zvláštnosti Japonské kuchyně

Japonská ryba Fugu

Ačkoliv je japonská kuchyně prvotřídní, najde se i zde pár pokrmů, o jejichž poživatelnosti mnozí zahraniční cestovatelé mnohdy pochybují. Říká se však, že v životě by se všechno mělo vyzkoušet alespoň jednou a kdo ví, třeba se některé z níže uvedených jídel stane Vaším oblíbeným!

Uni - mořský ježek servírovaný za syrova jako sašimi se sojovou omáčkou a wasabi. Mezi Japonci vyhledávaná pochoutka, která je k dostání ve většině restaurací.

Širako - pohlavní sekret ryb (většinou treska, mořský ďas, fugu) patří mezi opravdové delikatesy. Podávané jako sašimi s ponzu omáčkou, občas také k dostání vařené či smažené s rýží. Širako určitě objevíte na jídelních lístcích v pobřežních oblastech ostrovů Honšú a Kjúšú.

Nankocu - smažené kuřecí chrupavky obalené ve strouhance a podávané s kouskem citronu. Jedná se o typický barový pokrm vhodný k pivu jako alternativa bramborových lupínků.

Nattó – silně zapáchající jídlo vyrobené z fermentovaných sojových bobů. Před konzumací se do směsi přimíchá syrové vejce a jarní cibulka. Nejčastěji se podává jako snídaně nebo svačina spolu s rýží. Nattó můžete zakoupit jako polotovar v obchodě, nebo jej najdete na jídelním lístku v restauraci.

Basaši - plátky koňského masa podávané za syrova jako sašimi se sójovou omáčkou, česnekem a zázvorem. Populární především na ostrově Kjúšú v prefektuře Kumamoto.

Inago no cukudani - sarančata povařená v sójové omáčce s cukrem. Původ této pochoutky můžeme nalézt v horských prefekturách Nagano a Fukušima, kde patří k stálicím na pultech stánků pouličního občerstvení.

Fugu sašimi - syrové maso ryby fugu nakrájené na velice tenké plátky, podávané s ponzu omáčkou.

 

NÁŠ TIP Fugu je ve světě známa jako ryba zabiják. Ve svých orgánech totiž produkuje velmi silný neurotoxin, který je přibližně 1200 krát silnější než kyanid. V Japonsku je její pojídání ovšem běžnou záležitostí. Kuchaři specializující se na přípravu této pochoutky prochází dvouletým výcvikem. Od roku 2000 zemřelo v Japonsku po požití této ryby podle statistik 23 lidí. Většina z nich však byli rybáři, kteří připravovali pokrm doma bez náležitých znalostí a zkušeností.

Historie speciality basaši sahá do roku 1877, kdy se vyhladovělí samurajové rozhodli sníst své koně při obléhání hradu Kumamoto. Záhy se rozšířila po celém Japonsku. Velice populární je na ostrově Kjúšú ve specializovaných restauracích.