Stolovací etiketa

Stolovací etiketa

Prostřeno po Japonsku

Pokud budete jíst v tradiční restauraci, kde mají tatami, budete požádáni o sundání obuvi. Takže nezapomeňte přibalit čisté ponožky.

Žádná tradiční japonská restaurace Vám nenabídne příbor, proto je dobré naučit se jíst hůlkami (případně si noste svůj příbor). Co se týče používání hůlek, nezapichujte je do rýže ani jimi nenapichujte suši – obojí je považováno za vrchol neslušného chování. Jídlo si mezi sebou rozhodně nepředávejte z hůlek do hůlek, evokuje to totiž jeden z buddhistických pohřebních rituálů.

Suši můžete jíst i rukama – v Japonsku je to znak gurmánství.

Účet v restauraci se většinou platí při odchodu u pokladny, a pokud je vás více, většinou se účet platí dohromady a nerozpočítává.

V Japonsku se nedává spropitné, Japonci Vám vrátí drobné do posledního jenu.

AKTUÁLNĚ