Jídlo v Japonsku

Nejlepší kuchyně v Asii

Vybrat si můžete z množství pokrmů charakteristických vysokou kvalitou, absolutní čerstvostí a elegantní úpravou.

Suši a jiné speciality

Převážnou část jídelníčku tvoří ryby a mořské plody, z masa pak vítězí unikátní hovězí wagjú.

Velký průvodce japonskou kuchyní

Jak si vybrat?!

Japonské nudle

Většina restaurací vystavuje před vchodem realistické repliky jednotlivých pokrmů, má k dispozici jídelní lístek s obrázky, nebo si v nich jídlo objednáte prostřednictvím tabletu, který leží přímo na stole. Restaurace jsou vybaveny tatami s posezením u nízkých stolů nebo běžnými židlemi a stoly.

Kde se najíst

Japonské restaurace

V Japonsku je velké množství restaurací (jen v samotném Tokiu jich je na 80 000) a nabídka jídel je rozmanitá. Představíme Vám několik základních zařízení, na která během své cesty po Japonsku určitě narazíte.
 

Druhy restaurací

Japonské suši

Gjóza jsou restaurace zaměřené na různé druhy plněných knedlíčků, ať vařených či smažených.

V restauracích typu Jakiniku si budete grilovat masa nakrájená na plátky přímo na Vašem stole. Podobné jsou Šabu Šabu, kde namáčíte ingredience v kotlíku s vodou na plynovém ohřívači. Vyzkoušet byste měli tradiční Sushi train, zde jezdí sushi na talířcích dokolečka na pásu. Talíře jsou označeny různými barvami, jež představují cenovou kategorii podle typu jídla.

Nejpestřejší nabídku pokrmů najdete v restauracích Izakaja, které disponují vším od sushi a sashimi až po různá smažená jídla.

Pokud zatoužíte po nejkvalitnějším (a zároveň nejdražším) jídle, vydejte se do luxusu zvaného Rjótei - v oddělených místnostech s posezením na tatamech v klasickém japonském stylu budete ochutnávat nejčerstvější lahůdky typu sašimi nebo vynikající hovězí wagjú.

NÁŠ TIP: Cenově dostupné a chutné jídlo ve Watami restauracích

Japonské jídlo

Řetězec izakaja restaurací Watami nabízí neuvěřitelně širokou nabídku jídel za skvělé ceny v příjemném prostředí. Jídlo si tu objednáte prostřednictvím tabletu s obrázkovým menu, který máte přímo na stole.

Jak se v japonských restauracích chovat

Prostřeno po Japonsku

Obsluhu si přivoláte zavoláním sumimasen (prosím). Hlasité zavolání na obsluhu je zcela běžné a je v souladu s japonskou etiketou. Nedávejte spropitné, není to zvykem. Účet v restauraci se většinou platí při odchodu u pokladny. Při příchodu do restaurace vám obsluha vybere vhodné místo. Podle typu restaurace budete požádáni o sundání obuvi a budou vám nabídnuty pantofle na přezutí. ♦ Žádná typicky japonská restaurace vám nenabídne příbor (ne, že by vás chtěli potrápit, ale prostě ho nemají), proto je dobré naučit se jíst hůlkami.  Pokud je vás více, účet se nerozpočítává a platíte ho vcelku.

Jídlo na ulici - rychle a levně

Japonské sushi

Rychlé občerstvení v pouličních stáncích či bistrech je cenově velice příznivé, chutné a plně dostačující k zahnání hladu. Menší jídlo do ruky nebo plnohodnotný pokrm v podobě větší misky nudlí pořídíte již od 300 do 800 japonských jenů (cca 70 Kč až 140 Kč).

Nejčastěji prodávaná pouliční jídla v Japonsku

Pouliční jídlo

jaki imo - sladké brambory připravované na ohni

crepes - palačinky různých druhů a chutí

nikuman - knedlíky plněné vepřovým masem

ikajaki - grilovaná sépie napíchnutá na špejli

tomorokoši - grilovaná kukuřice na špejli

taijaki - koláč ve tvaru ryby plněný pudinkem nebo sýrem

takojaki - palačinkové koule plněné chobotnicí, přelité majonézou se zázvorem a rybími pilinami

šijojaki - pečená ryba (často makrela) na tyči, slanější než sůl

jakitori - grilované marinované kuřecí kousky na špejli

okonomijaki - japonské slané palačinky plněné vším možným

Co byste měli v Japonsku ochutnat?

Japonské jídlo

Japonská kuchyně je velice rozmanitá a nabízí neuvěřitelné množství pokrmů. Přesto byste neměli zapomenout ochutnat ty nejznámější a nejlahodnější.

Sašimi - filety syrových ryb servírovaných bez rýže. Pro někoho může být pojídání syrové ryby noční můrou, skoro každý kdo kdy tuto specialitu ochutnal si ji ale zamiloval. Maso je velice jemné, zcela bez zápachu a nádherně naservírované. Spolu se sójovou omáčkou a wasabi má dokonalou chut’.

Suši - není třeba moc představovat: jedná se o syrové ryby či jiné ingredience pokládané nebo srolované s rýží a ochucené octem. Narozdíl od našich končin je v Japonsku suši považováno za rychlé občerstvení, jeho kvalita je ale o dost vyšší a ceny jsou o dost nižší než u nás.

Tempura - původně portugalskou specialitu z obalované zeleniny doladili Japonci k dokonalosti. V jemném testíčku obalují převážně krevety, ale i jiné mořské plody a zeleninu. Ačkoliv se jedná o smažené jídlo, pokrm není nasáklý olejem a je velmi lehce stravitelný. Namáčí se do omáčky tencuju.

Jakitori - je kuřecí maso s kůží grilované na jehle a ochucené nasládlou omáčkou, často s kořením šidžimi a paprikou sanšó. Vynikající rychlý pokrm je k dostání i na ulici, kde bývá také nejlepší.

Gjóza - jsou knedlíčky na čínský způsob plněné mletým masem, zelím a cibulkou. Vaří se v páře nebo se smaží a jsou jich různé druhy.

To nejlepší suši a takojaki z celého Japonska ochutnáte v neónové arkádě Dótombori v Ósace, kam se můžete podívat i s námi.

Bizarní japonská jídla

Japonská ryba Fugu

Ačkoliv je japonská kuchyně prvotřídní, najde se i pár pokrmů o jejichž poživatelnosti budete pochybovat. Věřte ale tomu, že jsou dokonce považovány za delikatesy!

Uni - mořský ježek většinou podávaný za syrova jako sashimi se sojovou omáčkou a wasabi. Vyhledávaná pochoutka, k dostání ve většině restaurací.

Širako - pohlavní sekret ryb (vetšinou treska, mořský ďas, fugu) považovaný Japonci za opravdovou delikatesu. Jako sašimi servírované s ponzu omáčkou či vařené nebo smažené s rýží. K dostání převážně v pobřežních oblastech na Honšú a Kjúšú v mnoha restauracích.

Nankocu - smažené kuřecí chrupavky obalené ve strouhance a podávané s kouskem citronu. Jedná se o typický barový pokrm podávaný v restauracích typu izakaja, vhodný k pivu místo čipsů.

Nattó - jídlo vyrobené ze sojových bobů, fermentovaných s aerobní bakterií bacilem senným. Před požitím se přimíchá syrové vejce s jarní cibulkou. Podává se jako snídaně nebo svačina na kopečku rýže. Nattó zakoupíte jako polotovar v obchodě a nebo najdete na jídelním lístku v restauraci.

Basaši - plátky koňského masa podávané za syrova jako sašimi se sójovou omáčkou, česnekem a zázvorem. Populární na ostrově Kjúšú v prefektuře Kumamoto.

Inago no cukudani - sarančata povařená v sójové omáčce s cukrem. Tento pokrm pochází z horských regionů jako je Nagano a Fukušima, kde je k dostání převážně v pouličních stáncích.

Fugu sašimi - syrové maso ryby fugu nakrájené na velice tenké plátky, podávané s ponzu omáčkou.

V Japonsku není fugu sašimi nic neobvyklého, tato specialita se však vyznačuje jednou zvláštností. Po jejím pozření můžete zemřít dost bolestivou smrtí! Ryba obsahuje ve svých orgánech velice silný neurotoxin, který je 1200 krát silnější než kyanid. Japonští kuchaři připravující tuto pochoutku musí projít dvouletým výcvikem, než dostanou licenci na její přípravu. Od roku 2000 zemřelo v Japonsku po požití této ryby podle statistik 23 lidí. Většina z nich byli rybáři připravující pokrm v domácích podmínkách. Nejjedovatější části této ryby jsou jikry, střeva a játra.

Historie speciality basaši sahá do roku 1877, kdy se vyhladovělí samurajové rozhodli sníst své koně při obléhání hradu Kumamoto. Záhy se rozšířila po celém Japonsku. Velice populární je na ostrově Kjúšú ve specializovaných restauracích.