Co byste měli v Japonsku ochutnat?

Co byste měli v Japonsku ochutnat?

Japonské jídlo

Japonská kuchyně je velice rozmanitá a nabízí neuvěřitelné množství pokrmů. Přesto byste neměli zapomenout ochutnat ty nejznámější a nejlahodnější.

Sašimi - filety syrových ryb servírovaných bez rýže. Pro někoho může být pojídání syrové ryby noční můrou, skoro každý kdo kdy tuto specialitu ochutnal si ji ale zamiloval. Maso je velice jemné, zcela bez zápachu a nádherně naservírované. Spolu se sójovou omáčkou a wasabi má dokonalou chut’.

Suši - není třeba moc představovat: jedná se o syrové ryby či jiné ingredience pokládané nebo srolované s rýží a ochucené octem. Narozdíl od našich končin je v Japonsku suši považováno za rychlé občerstvení, jeho kvalita je ale o dost vyšší a ceny jsou o dost nižší než u nás.

Tempura - původně portugalskou specialitu z obalované zeleniny doladili Japonci k dokonalosti. V jemném testíčku obalují převážně krevety, ale i jiné mořské plody a zeleninu. Ačkoliv se jedná o smažené jídlo, pokrm není nasáklý olejem a je velmi lehce stravitelný. Namáčí se do omáčky tencuju.

Jakitori - je kuřecí maso s kůží grilované na jehle a ochucené nasládlou omáčkou, často s kořením šidžimi a paprikou sanšó. Vynikající rychlý pokrm je k dostání i na ulici, kde bývá také nejlepší.

Gjóza - jsou knedlíčky na čínský způsob plněné mletým masem, zelím a cibulkou. Vaří se v páře nebo se smaží a jsou jich různé druhy.

To nejlepší suši a takojaki z celého Japonska ochutnáte v neónové arkádě Dótombori v Ósace, kam se můžete podívat i s námi.

randomness