Bizarní japonská jídla

Bizarní japonská jídla

Japonská ryba Fugu

Ačkoliv je japonská kuchyně prvotřídní, najde se i pár pokrmů o jejichž poživatelnosti budete pochybovat. Věřte ale tomu, že jsou dokonce považovány za delikatesy!

Uni - mořský ježek většinou podávaný za syrova jako sashimi se sojovou omáčkou a wasabi. Vyhledávaná pochoutka, k dostání ve většině restaurací.

Širako - pohlavní sekret ryb (vetšinou treska, mořský ďas, fugu) považovaný Japonci za opravdovou delikatesu. Jako sašimi servírované s ponzu omáčkou či vařené nebo smažené s rýží. K dostání převážně v pobřežních oblastech na Honšú a Kjúšú v mnoha restauracích.

Nankocu - smažené kuřecí chrupavky obalené ve strouhance a podávané s kouskem citronu. Jedná se o typický barový pokrm podávaný v restauracích typu izakaja, vhodný k pivu místo čipsů.

Nattó - jídlo vyrobené ze sojových bobů, fermentovaných s aerobní bakterií bacilem senným. Před požitím se přimíchá syrové vejce s jarní cibulkou. Podává se jako snídaně nebo svačina na kopečku rýže. Nattó zakoupíte jako polotovar v obchodě a nebo najdete na jídelním lístku v restauraci.

Basaši - plátky koňského masa podávané za syrova jako sašimi se sójovou omáčkou, česnekem a zázvorem. Populární na ostrově Kjúšú v prefektuře Kumamoto.

Inago no cukudani - sarančata povařená v sójové omáčce s cukrem. Tento pokrm pochází z horských regionů jako je Nagano a Fukušima, kde je k dostání převážně v pouličních stáncích.

Fugu sašimi - syrové maso ryby fugu nakrájené na velice tenké plátky, podávané s ponzu omáčkou.

V Japonsku není fugu sašimi nic neobvyklého, tato specialita se však vyznačuje jednou zvláštností. Po jejím pozření můžete zemřít dost bolestivou smrtí! Ryba obsahuje ve svých orgánech velice silný neurotoxin, který je 1200 krát silnější než kyanid. Japonští kuchaři připravující tuto pochoutku musí projít dvouletým výcvikem, než dostanou licenci na její přípravu. Od roku 2000 zemřelo v Japonsku po požití této ryby podle statistik 23 lidí. Většina z nich byli rybáři připravující pokrm v domácích podmínkách. Nejjedovatější části této ryby jsou jikry, střeva a játra.

Historie speciality basaši sahá do roku 1877, kdy se vyhladovělí samurajové rozhodli sníst své koně při obléhání hradu Kumamoto. Záhy se rozšířila po celém Japonsku. Velice populární je na ostrově Kjúšú ve specializovaných restauracích.

randomness